Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Składniki:
14 klusek śląskich (domowego wyrobu)
sos grzybowy
ogórki kiszone (domowego wyrobu)
Składniki na sos z prawdziwków:
połowa korpusu z kurczaka
szklanka suszonych prawdziwków
Domowa kostka rosołowa
1 marchew
kawałek białego pora
3 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
kilka łodyg mrożonego lubczyku
łyżka majeranku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pierz, słodka papryka do smaku
Wykonanie sosu:
Opłukany i wyczyszczony korpus z kurczaka gotujemy w litrze osolonej wodzie, w trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny. Po zdjęciu szumowiny dodajemy wymoczone w kilku wodach suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, por i marchew pokrojoną w drobną kostkę oraz łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy mięsko przy korpusie jest miękkie, wyjmujemy z garnka, studzimy, oddzielamy mięsko od kości i kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone mięso wkładamy do wywaru, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i ponownie gotujemy. Po 15 minutach gotowania zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie sosu. W oddzielnym garnku gotujemy kluski śląskie. Podajemy kluski śląskie polane sosem grzybowym z kiszonymi ogóreczkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz