Smaczny owocowy deser, babeczki z kruchego ciasta z kremem mascarpone i kawałkami owoców truskawki, brzoskwini.
Składniki:
truskawki 12 szt.
brzoskwinia 1 szt.
krem
upieczone babeczki
Składniki na krem:
ser mascarpone 250 g
śmietana 30-36% 250 ml
aromat waniliowy
cukier puder 3 łyżki
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i aromat waniliowy. Po dodaniu serka mieszamy ręcznie ubitą śmietanę z serkiem mascarpone.
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 200 g
2 łyżki cukru pudru
120 g. zimnego masła
2 żółtka szczypta soli
Wykonanie babeczek:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta wkładamy do lodówki a drugą część ciasta wałkujemy na 5 milimetrowy placek. Z placka wycinamy kółka o większej średnicy niż ma foremka do babeczek. Wycięty okrągły placek wkładamy do foremki, delikatnie dociskamy do jej ścianek. Drugą foremką dociskamy ciasto żeby dobrze ułożyło się w foremce. Palcami musimy docisnąć ciasto do brzegów foremki. Nakłuwamy dno w każdej foremce z wyłożonym ciastem. Jeżeli wyrobimy jedną część ciasta, to drugą część ciasta wykorzystujemy w ten sam sposób. Przygotowane foremki z ciastem wcześniej zrobione wkładamy do lodówki. Jeżeli zapełnimy wszystkie foremki ciastem, wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut, do momentu ładnego zarumienienia się babeczek. Upieczone babeczki delikatnie wyjmujemy je z foremek i studzimy na kratce. Ostudzone babeczki napełniamy kremem i układamy na ułożony krem kawałki truskawki i brzoskwini. Gotowy deser wstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz