środa, 19 lipca 2017
Kurki we własnym sosie.
Kurki zrobione we własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy. Ja zrobiłam jeden słoik z zakupionych 20 dag kurek.
Składniki:
grzyby kurki 20 dag
sól do smaku
ziele angielskie 4-5 ziaren
liść laurowy 2 szt mały lub 1 duży
woda
Wykonanie:
Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasku z grzybów. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonego słoiczka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczek i pasteryzujemy go 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczek studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Zawartość słoiczka wykorzystujemy w całości, razem w wywarem kurkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz