środa, 19 lipca 2017

Kurki we własnym sosie.



Kurki zrobione we własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy. Ja zrobiłam jeden słoik z zakupionych 20 dag kurek.

Składniki:

grzyby kurki 20 dag
sól do smaku
ziele angielskie 4-5 ziaren
liść laurowy 2 szt mały lub 1 duży
woda

Wykonanie:

Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasku z grzybów. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonego słoiczka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczek i pasteryzujemy go 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczek studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki.



Zawartość słoiczka wykorzystujemy w całości, razem w wywarem kurkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz