wtorek, 25 lipca 2017

Młoda kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.


Bardzo smaczna kiszona, młoda kapusta z marchwią i mrożoną żurawiną. Młoda kapusta kiszona nie nadaje się do długiego przechowywania, jest do bieżącej konsumpcji, na zupę bigos lub surówkę.

Składniki:

kapusta młoda, kamienna głowa 3 kg
marchew 2 szt.
żurawina 2 garście
sól kamienna do przetworów 3 łyżki
kminek 2 łyżki

Wykonanie:

Kapusty obieramy z niepotrzebnych pierwszych liści, szatkujemy. Marchew obraną trzemy przez duże oczka. Rozsypujemy po całości sól, kminek i żurawinę. Dobrze wszystko mieszamy gniotąc w dłoniach. Wymieszaną kapustę ze składnikami ugniatamy i odstawiamy na godzinę żeby sól rozpuściła się, oraz żeby kapusta puściła sok. Jeszcze raz dobrze mieszamy gniotąc w dłoniach kapustę. Przygotowujemy garnek kamienny, parzymy gorącą wodą, wycieramy do suchego i układamy ugniatając warstwami kapustę. Ułożoną kapustę w garnku zalewamy powstałym sokiem z kapusty, kładziemy na wierzch wyparzony talerz, przyciskamy butlą 5 litrową z wodą. Przez 4-5 dni wystąpi burzliwa fermentacja, musimy podczas tej fermentacji robić dziury drewnianą pałką (może być trzonek od tłuczka do mięsa.). Po burzliwej fermentacji wstawiamy garnek z kapustą do lodówki na tydzień. Po tygodniu możemy kapustę powkładać do słoików.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz