Ogórki zrobione razem z papryką słodką w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.
Składniki:
ogórki gruntowe 3-4 kg
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca biała
plasterki marchewki
czosnek
kawałek korzenia chrzanu
kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Opcjonalnie:
papryka stożkowa słodka 3 szt.
Sposób przygotowania :
zalewa:
składniki zalewy, 2,5 litra:
2 szklanki octu spirytusowego 10%
8 szklanek wody
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżki soli kamiennej
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz