wtorek, 25 lipca 2017

Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.



Ogórki zrobione razem z papryką słodką w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

Składniki:

    ogórki gruntowe 3-4 kg
    liście laurowe
    ziele angielskie
    gorczyca biała
    plasterki marchewki
    czosnek
    kawałek korzenia chrzanu
    kilka łodyg kopru z baldachami nasion

Opcjonalnie:

papryka stożkowa słodka 3 szt.

Sposób przygotowania : 

zalewa:

składniki zalewy, 2,5 litra:

2 szklanki octu spirytusowego 10%
8 szklanek wody
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżki soli kamiennej

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz