Bardzo smaczne roladki podane z kaszą jaglaną, surówką oraz polane ciemnym sosem pieczeniowym.
Składniki:
6 plastrów schabu
boczek wędzony 6 plasterków
ogórki kiszone 3 małe
cebula 1 szt.
musztarda
sól
pieprz
ciemny sos pieczeniowy
kasza jaglana 30 dag
sos pieczeniowy
surówka warzywna 1 słoik
Wykonanie ciemnego sosu pieczeniowego:
Składniki sosu:
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
lubczyk suszony 2 łyżki
sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana do zagęszczenia 3 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
woda 0,7 l
śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
Wykonanie sosu:
Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3 łyżkami śmietany
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa kawałek ogórka, cebuli i plasterek boczku. Każdy placek mięsny zwijamy i osznurowujemy cienką przędzą jak szyneczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy roladki. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia roladek ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek. Zrazy podajemy z kaszą i surówką ze słoja, polane sosem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz