Śliwki nasączone alkoholem (śliwki z nalewki), w polewie czekoladowej posypane kokosem. Polecam :)
Składniki:
śliwki, węgierki z nalewki
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania
Polewa czekoladowa.
Składniki na polewę czekoladową:
masło lub margaryna 20 dag
cukier puder 1 szklanka
mleko 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
Wykonanie polewy czekoladowej:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania. Polewy został mi jeszcze słoiczek od dżemu 400 ml.
Wykonanie pralinek:
Na patyczek do szaszłyków nabijamy osączoną śliwkę. Zanurzamy w polewie czekoladowej, studzimy, zanurzamy ponownie w polewie, posypujemy wiórkami kokosowymi i delikatnie układamy na papierze dopieczenia. Ułożone śliwki na papierze wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie delektujemy się śliwkami z %, w polewie czekoladowej, posypanymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz