sobota, 15 lipca 2017

Śliwki w polewie czekoladowej z kokosem.



Śliwki nasączone alkoholem (śliwki z nalewki), w polewie czekoladowej posypane kokosem. Polecam :)


Składniki:

śliwki, węgierki z nalewki
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania


Polewa czekoladowa.

Składniki na polewę czekoladową:

masło lub margaryna 20 dag
cukier puder 1 szklanka
mleko 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki

Wykonanie polewy czekoladowej:

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania. Polewy został mi jeszcze słoiczek od dżemu 400 ml.

Wykonanie pralinek:

Na patyczek do szaszłyków nabijamy osączoną  śliwkę. Zanurzamy w polewie czekoladowej, studzimy, zanurzamy ponownie w polewie, posypujemy wiórkami kokosowymi i delikatnie układamy na papierze dopieczenia. Ułożone śliwki na papierze wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie delektujemy się śliwkami z %, w polewie czekoladowej, posypanymi wiórkami kokosowymi.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz