piątek, 1 września 2017

Paluchy pszenne z siemieniem lnianym i słonecznikiem.



Bardzo smaczne i delikatne paluchy z siemieniem i słonecznikiem, idealne na kanapki. Polecam :)


Składniki na 10 paluchów (każdy po 12,5 dag):

mąka pszenna 70 dag - (typ 650)
mleko 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 8 łyżek
siemie lniane 2 łyżki stołowe
pestki słonecznika 2 łyżki stołowe

Opcjonalnie:

pomada do posmarowania
ziarna do posypania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy siemie lniane i ziarna słonecznika, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 12,5 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, nacinamy wzdłuż, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Każdy paluch smarujemy pomadą zrobioną z mąki i wody, posypujemy ziarnami. Wkładamy blachę z paluchami do piekarnika na środkową półkę,  wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut w 200 stopniach Celsjusza, do momentu ładnie zarumienienia się paluchów. Upieczone paluchy studzimy na kratce.




 Pomada z mąki, soli i wody.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz