Polecam ziemniaczane kotlety, faszerowane wieprzowym mięsem mielonym. Użytymi składnikami przypominają cepeliny (kartacze), lecz kształt mają inny, taki prostokątny kotlet ziemniaczany, usmażony na wolnym ogniu. Ziemniaczane kotlety są bardzo smaczne.
Składniki:
ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę 33 dag
ziemniaki starte na pulpę, odciśnięte 33 dag
mięso mielone, wieprzowe 30 dag
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
Wykonanie:
Obie masy ziemniaczane mieszamy, wyrabiamy z nich ciasto. Możemy w trakcie wyrabiania troszkę posolić. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części, farsz mięsny również dzielimy na 4 porcje. Z każdej porcji masy ziemniaczanej formujemy placek na który dodajemy spłaszczony prostokąt z farszu mięsnego. Zlepiamy jak kartacza, tylko że zrobimy ziemniaczane kotlety takie płaskie, prostokątne kotlety z ziemniaków, nadziane farszem mięsnym. W międzyczasie nagrzewamy patelnię z olejem. Na rozgrzany olej układamy uformowane kotlety, smażymy na małym ogniu do zarumienienia się z obu stron. Kotlety ziemniaczane musimy smażyć dłużej na małym ogniu, pod przykryciem, żeby surowy farsz mięsny był upieczony, a nie surowy. Musimy kilkakrotnie przewracać kotlety, żeby ładnie były usmażone. Usmażone kotlety wykładamy na talerze i konsumujemy. Możemy podać do nich również gęstą kwaśną śmietanę lub zsiadłe mleko. Co kto lubi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz