Zupa z ogórków kiszonych, z ryżem i klopsami.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt
kiszone ogórki 4 szt.
pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
ziemniaki 3 szt.
mięso mielone 40 dag
cebula 1/4
czosnek 2 ząbki
włoszczyzna suszona 3 łyżki
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
natka pietruszki
natka kopru
ryż 10 dag
domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa
woda 2 litry
śmietana 30 % do zabielenia zupy
pieprz ziołowy
sól
Wykonanie klopsów:
Mięso zmielone z cebulą i czosnkiem przyprawiamy pieprzem i solą, dobrze wyrabiamy kilka minut. Z farszu formujemy klopsy.
Wykonanie:
W 2 litrach wody gotujemy rosół z ćwiartek kurczaka, gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je, a do wywaru wkładamy ryż, ziemniaki, włoszczyznę, klopsy i gotujemy do miękkości. Ćwiartki obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującej się zupy. Gdy klopsy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dodajemy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły. Zupę podajemy z klopsami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz