niedziela, 1 października 2017

Kurki marynowane we własnym sosie.



Kurki zrobione we własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy. 

Składniki:

grzyby kurki 1 kg
sól do smaku
ziele angielskie 8-10 ziaren
liść laurowy 4-6 szt.
woda

Wykonanie:

Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasku. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki. Zawartość słoiczków wykorzystujemy w całości, razem w wywarem kurkowym.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz