niedziela, 24 grudnia 2017

Sałatka warzywna "Beethoven".



Jest to tradycyjna warzywna sałatka, królowa wielu przyjęć i świąt.

Składniki:

ziemniaki 5 szt.(sałatkowe)
marchew 3 szt.
seler 1 szt.
por 1 szt.
jajka kurze 6 szt.
ogórki kiszone 4 szt.
1 puszka groszku zielonego (200 g)
1 puszka kukurydzy (200 g)
majonez swojski
1 łyżka stołowa musztardy
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek, ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Groszek zielony i kukurydzę wysypujemy na sitko i osączamy z wody. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, dodajemy 3 łyżeczki musztardy, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku dodajemy wcześniej zrobiony majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę dekorujemy według swego upodobania. Ja zrobiłam dekorację z marchewki, jajka i czarnych oliwek.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz