Kruche, aromatyczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą.
Składniki:
filet solony matias 4 szt.
cebula 1 szt.
zioła prowansalskie
pieprz
olej do podsmażenia cebuli 2 łyżki
suszone pomidory
olej z suszonych pomidorów
50 g octu jabłkowego
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w kilku wodach. W między czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w pół plastry cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy zioła prowansalskie, pieprz, pokrojone w paski suszone pomidory, ocet jabłkowy i olej z pomidorów. Marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy ją pokrojone w kawałki śledzie ułożone w słoiku. Słoik ze śledziami odstawiamy na 4 dni żeby zmiękły i przeszły przyprawami. Po dwóch dniach wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz