Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą z marchwią i żurawiną oraz z grzybami leśnymi. Polecam!!!
Składniki:
kiszona kapusta z marchwią i żurawiną 1,5 kg Odciśnięta z soku
grzyby leśne, 1 słoik 900 ml w sosie własnym
ścinki ze schabu 50 dag
pasta rosołowa 2 łyżki
olej 250 ml
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 szt.
makaron łazanki 50 dag
Wykonanie:
W litrze wody z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy pokrojone w
kostkę grzyby i mięso. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z soku kapustę,
mieszamy i gotujemy 90 minut. Jeżeli po tym czasie kapusta będzie już miękka doprawiamy do
smaku pieprzem i solą. W między czasie gotujemy makaron łazanki. Ugotowaną kapustę z mięsem i
grzybami wykładamy na durszlak i odciskamy z wywaru. Wywaru nie wylewamy, możemy zużyć go do ugotowania kwaśnicy. Odciśniętą kapustę z mięsem i grzybami przekładamy do brytfanki z olejem, mieszamy dodając stopniowo odcedzony makaron łazanki. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz