piątek, 16 lutego 2018

Bigos ze śliwkami i grzybami.



Bigos gotowany 4 dni, o smaku nie wspomnę. Warto poświęcić kilka dni żeby zjeść prawdziwy bigos, możemy zamiast pieczarek użyć leśnych suszonych grzybów.


Składniki:

kapusta świeża 2 kg
kapusta kiszona 1,5 kg
kiełbasa śląska 55 dag
boczek wędzony 35 dag
szynka wieprzowa parzona 40 dag
domowa pasta rosołowa 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 210 g
pieczarki 1 kg
śliwki Prezydent mrożone 4 szt.
świeży koper
lubczyk łodyżki

Przyprawy:

sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
liście laurowe 5 listków
ziele angielskie 6 zgniecionych ziaren

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, tyle żeby zakryła szynkę. Gotujemy szynkę do miękkości, około 40 minut. Ugotowaną szynkę wyjmujemy, a do garnka wkładamy odciśniętą kapustę kiszoną. Gotujemy 2-3 godziny, podczas gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę ugotowaną szynkę. Bigos będziemy gotować 3-4 dni. Na drugi dzień szatkujemy kapustę świeżą. Będziemy gotować ją w większym oddzielnym garnku. Wkładamy do garnka poszatkowaną kapustę, wlewamy pół litra wody, dodajemy pokrojone pieczarki, kiełbaski śląskie i boczek wędzony oraz domową pastę rosołową, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie dodajemy zawartość gotowanego wcześniej garnka, z kiszoną kapustą. Dodajemy do garnka drobno pokrojone śliwki, łodyżki lubczyku i koper. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny, podczas gotowania często musimy mieszać całą zawartość garnka. I taką czynność wykonujemy przez kolejne 2 dni. Bigos im dłużej się gotuje wtedy jest smaczniejszy. W ostatnim dniu gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jak w poprzednich dniach. Ugotowany bigos możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami, lub tylko z pieczywem. Ale także możemy gorący bigos włożyć w wyparzone słoiki i za pasteryzować, lub ostudzony zamrozić. Z podanego przepisu wyszło 5 litrów bigosu.












Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz