czwartek, 8 lutego 2018

Mini chałki.



Pyszne mini chałki z czarnuszką, idealne do śniadania czy kolacji. Proste i łatwe w wykonaniu. Z podanego przepisu wychodzi 10 mini chałek, każda o wadze 77 gram. Polecam.


Zaczyn:

mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
drożdże świeże 2 g
woda 150 ml

Wykonanie zaczynu:


Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe:

mąka pszenna Typ 500 40 dag
mleko w proszku 1 czubata łyżka
drożdże świeże 10 g
oliwa z pestek winogron lub inna 2 łyżki
woda ciepła pół szklanki 125 ml
sól 1 płaska mała łyżeczka
jajko kurze do posmarowania chałek
czarnuszka do posypania

Wykonanie:

Po czasie 5 godzin gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wszystkie składniki ciasta właściwego, oraz cały zaczyn. Z początku ciasto wyrabiamy mikserem (hakami), w drugiej fazie ciasto wyrabiamy ręcznie, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, odchodzące od dłoni. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając dłonią w ciasto. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Podzielone kawałki ciasta przykrywamy ściereczką na 10 minut żeby ciasto odpoczęło. Z każdego kawałka formujemy trzy ruloniki. Z trzech ruloników zaplatamy warkocz, dokładnie zlepiamy końcówki, zaklejając je pod spód warkocza. Tak uformowane mini chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone mini chałki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte mini chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 30 minut bez termoobiegu, grzałki góra - dół. Upieczone mini chałki studzimy na kratce.






















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz