środa, 21 marca 2018

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, ziemniakami, pieczarkami i papryką.



Biała kiełbasa pieczona z cebulą,  pieczarkami i papryką podana z pieczonymi ziemniakami. Polecam.


Składniki na 2 porcje:

kiełbasa biała 4 szt
cebula 5 szt. średnie
pieczarki małe 30 dag
papryka czerwona słodka
Ziemniaki 2 szt. duże
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, kroimy na połówki, parzymy razem z kiełbasą w temperaturze 75 stopni Celsjusza 20 minut. Po sparzeniu, kiełbasę i pieczarki wyjmujemy z garnka. Obrane cebule kroimy w pół plastry, posypujemy solą i pieprzem ziołowym, odstawiamy na 20 minut żeby cebule zmiękły. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i na rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę z pieczarkami, dusimy pod przykryciem do ładnego zeszklenia cebuli. Zeszkloną cebulę z pieczarkami wykładamy po brzegach brytfanki w której będziemy podpiekać kiełbasę. Na środek układamy kiełbaski, ziemniaki i pokrojone kawałki papryki. Na wierzch rozkładamy kawałki smalcu i zapiekamy około 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Podczas zapiekania proponuje przewracać kiełbasę i ziemniaki żeby równomiernie się podpiekły. Upieczone kiełbasy wykładamy na talerze, podajemy z upieczonymi ziemniakami, pieczarkami i papryką.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz