czwartek, 29 marca 2018

Chleb 2 ziarna.



Chleb upiekłam z dwóch rodzajów mąki, żytniej i pszennej chlebowej. Chleb jest bardzo łatwy w zrobieniu. Wystarczą mąki, sól, woda i drożdże. Piekę go pierwszy raz i mam nadzieję że upiecze się również smaczny jak i inne chleby wypiekane przeze mnie. Polecam.


Mój autorski przepis.

Składniki:

mąka żytnia Typ 720 - 300 g
mąka pszenna chlebowa Typ 750 - 200 g 
drożdże świeże 20 g
sól 10 g
woda 300 ml
margaryna do wysmarowania formy
otręby pszenne do wysypania formy

Pomada:

100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Ostudzoną pomadą smarujemy obficie bochenek chleba przed włożeniem go do piekarnika.

Opcjonalnie:

Ziarna słonecznika lub dyni do posypania wierzchu ciasta lub pomada do wysmarowania wierzchu
bochenka.

Sposób przygotowania:

Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z wodą. Do wymieszanych mąk dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto na chleb. Najpierw wszystkie składniki mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręcznie. Ciasto wyrabiamy kilka minut układając je pod spód 2-3 razy. Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, po wierzchu nacinamy żyletką w kilku miejscach i wkładamy go do wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi formy, dużej do keksów. Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości bochenka (około 2 godziny). Po wyrośnięciu bochenek zraszamy wodą, lub smarujemy pomadą zrobioną z wody i mąki. Formę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. na środkowym poziomie, grzałki góra/dół. Upieczony chleb studzimy na kratce.











Udanego wypieku!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz