wtorek, 13 marca 2018

Krupnik na chudym mięsie z golonki.



Smaczny rozgrzewający krupnik, ugotowany na chudym mięsie z golonki.

Składniki:

wywar z gotowania golonki i warzyw 2 litry
gotowane, chude mięso z golonki 30 dag
ziemniaki 4 szt.
włoszczyzna suszona 3 łyżki
kasza jęczmienna 4 łyżki
por kawałek 10 cm
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
domowa kostka rosołowa 2 łyżka
sól
pieprz ziołowy
natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Zagotowujemy wywar, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, domową kostkę rosołową i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy gotowane, pokrojone mięso z golonki, kaszę jęczmienną, pokrojony por i gotujemy do jej miękkości. Dodajemy lubczyk, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze kilka minut, zakańczamy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz