Warzywne leczo z klopsami podane z ryżem. Polecam.
Składniki:
kiełbasa śląska 60 dag
mięso mielone wieprzowe 20 dag
papryka czerwona 2 duże szt.
papryka jasna stożkowa 2 szt.
cebula biała 2 szt.
cebula czerwona 1 szt.
młode cukinie 3 szt.
patison 1 szt.
pomidory krojone 1 puszka
olej 2 łyżki
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
majeranek 2 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
koper
ryż
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy kilka minut, formujemy klopsy. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, lekko solimy i dusimy w garnku z 2 łyżkami oleju około 10 minut. Dodajemy oczyszczoną z nasion pokrojoną w paski paprykę czerwoną i jasną stożkową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową kostkę rosołową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy obrane ze skórki pokrojone w kostkę cukinie i patisona, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości składników. Gdy wszystkie dodane składniki będą miękkie dodajemy majeranek, puszkę pokrojonych pomidorów bez skórki i zrobione klopsiki. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu kilka minut pod przykryciem, doprawiamy do smaku, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Gotujemy ryż w ilości potrzebnej do spożycia. Leczo podajemy z klopsami i ryżem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz