poniedziałek, 26 marca 2018

Paprykowa kaszanka na kaczce.



Paprykowa kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz z dodatkiem kaczego mięsa, papryki słodkiej i ostrej. Idealna do pieczenia, smażenia i grillowania. Polecam.

Składniki:

kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (250 ml)
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (250 ml)
kasza gryczana 1,5 szklanki (250 ml)
kaczy korpus bez udek i piersi 1 szt.
wywar z gotowania 7 szklanek (szklanka 250 ml)
jelita wieprzowe proste fi - 55-60

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
papryka ostra mielona 2 łyżeczki
majeranek 2-3 łyżki
sól do smaku (ja dałam 1 płaską łyżkę)

Wykonanie:

Wymyty, oczyszczony kaczy korpus gotujemy 1 godzinę, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz