Wzbogacony żółtym serem, smażonym wędzonym boczkiem z cebulą, tradycyjny placek ziemniaczany, pieczony z jajkiem sadzonym.
Składniki na 2 duże placki 11 x 16 cm:
ziemniaki 9 szt.
ser żółty starty 2-3 łyżki
jajka 3 szt.
sól pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
majeranek 1 łyżka
boczek wędzony 6 plastrów
cebulki ze szczypiorem
pomidorki paprykowe 6 szt.
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, ser ścieramy na dużych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wbijamy jajko, mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę
(23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do zarumienienia się placka. W między czasie smażymy pokrojony boczek wędzony z drobno pokrojoną cebulką ze szczypiorem. Na placek wykładamy usmażony boczek z cebulą, robiąc takie miejsca dla jajek które w te miejsca wbijemy. Ja zrobiłam dwa miejsca do których wbiję po 1 jajku. Całość posypuję pozostałym szczypiorem z cebulką i ponownie piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż jajka ładnie się zetną. Upieczony placek kroimy na dwie równe części i wykładamy na talerze, dodajemy pomidorki paprykowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz