środa, 11 kwietnia 2018

Pieczony warkocz z mięsem, pieczarkami, żółtym serem.



Upieczony warkocz z farszem z meksykańskiej kiełbasy chorizo, papryki, żółtego sera i pieczarek. Polecam.


Składniki:

kiełbaski chorizo 2 szt.
ciasto drożdżowe
papryka czerwona kawałek
żółty ser 3 plastry o grubości 0,5 cm
pieczarki 2 szt.
jajko 1 szt.
czarnuszka do posypania

Przepis na ciasto:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:



Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie farszu:

Z kiełbasek ściągamy skórkę, rozgniatamy widelcem farsz. Paprykę, ser i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.

Wykonanie warkocza:

Z ciasta wałkujemy placek o wymiarach blaszki na której będzie pieczony. Środkowy pas placka na który wyłożymy farsz nakłuwamy widelcem, boki placka nacinamy na równomierne paski. Środek placka wypełniamy farszem a bocznymi paskami zaplatamy na przemian tworząc warkocz. Zapleciony warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 30-35 minut, w zależności od piekarnika.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz