Deser truskawkowy w grubej osłonce barierowej, termokurczliwej.
Składniki:
truskawki 1 kg
galaretki krystaliczne 2 szt.
woda gorąca 0,5 l
osłonka barierowa termokurczliwa 0,5 m
Wykonanie:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy w zimnej wodzie, osączamy z wody. Zagotowujemy pół litra wody. Rozpuszczamy w gorącej wodzie 2 opakowania galaretek, mieszamy, studzimy. Osłonkę płuczemy w gorącej 40 st.C wodzie, zawiązujemy ścisło jeden koniec. Do wypłukanej osłonki wkładamy truskawki, zalewamy ostudzoną galaretką i pozbywamy się powietrza z osłonki skręcając drugi koniec tak jak cukierek. Zawiązujemy ścisło drugi koniec, robimy pętelkę do zawieszenia. Tak przygotowaną osłonkę z truskawkami wieszamy w pionie do zastygnięcia. Po zastygnięciu wstawiamy pionowo do lodówki na półkę gdzie wstawiamy butelki na kilka godzin. Gotową kiełbasę kroimy w grubsze plastry i podajemy nie z musztardą czy chrzanem :D, tylko jako zimny, orzeźwiający deser truskawkowy :)
Porada:
W osłonki zaopatruję się w sklepie internetowym www.swojskiwyrob.pl
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz