Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Surowiec:
łopatka - 1,2 kg (szarpak)
boczek - 1,2 kg (10 mm)
Przyprawy:
peklosól 44 g
cukier 4,8 g
pieprz 7,2 g
czosnek 9,6 g
Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.
Rozdrabnianie:
łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.
Wykonanie:
Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.
Czuj dym!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz