Rosół z kury z dużą ilością warzyw.
Składniki:
kura rosołowa połowa dużej 1,3 kg
seler młody z nacią
korzeń pietruszki 1 szt.
marchew 2 szt.
por 10 cm
lubczyk mrożony lub świeży
natka pietruszki
cebula podpalana połowa
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-7 ziaren
pieprz ziołowy
sól
kluski szpecle lub inny makaron
Wykonanie:
Wymytą, oczyszczoną połowę kury wkładamy do garnka. Seler, pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, wkładamy do garnka. Nać selera, lubczyk, por płuczemy i też wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i na wolnym ogniu niech sobie pyrka z 2-3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. W między czasie gotujemy kluski szpecle lub inny ulubiony makaron. Ugotowany rosół podajemy z kluskami szpecle lub innym makaronem, mięsem z kury i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz