poniedziałek, 28 maja 2018

Zupa jarzynowa z klopsami i makaronem.



Smaczna i pożywna zupa, polecam. 


Składniki:

mięso mielone wieprzowe ze schabu 50 dag
włoszczyzna suszona 2 łyżki stołowe
marchew 1 szt.
ziemniaki 3 szt.
domowa kostka rosołowa 1 łyżka stołowa
sok z kiszonej kapusty 100 ml
makaron gwiazdki 1 szklanka
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 6 szt
sól do smaku
śmietana 30% 2 stołowe łyżki
pieprz ziołowy do smaku
suszony lubczyk 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 mała łyżeczka
natka pietruszki

Klopsy:

Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek, majeranek, pieprz, sól. Wyrabiamy mięso z przyprawami. Z wyrobionego mięsa formujemy klopsy.

Zupa:

W 1,5 litra wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, suszonej włoszczyzny, marchwi, pokrojonych w kostkę ziemniaków, liści laurowych, ziela angielskiego, gotujemy klopsy (około 10-15 minut). Ugotowane klopsy wyjmujemy i do wywaru zupy dodajemy suszony lubczyk, makaron gwiazdki i gotujemy do jego miękkości. Gdy makaron będzie miękki dodajemy ponownie klopsy do garnka, lekko zakwaszamy sokiem z kapusty, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut, zabielamy śmietaną i kończymy gotowanie.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz