czwartek, 21 czerwca 2018

Naleśniki z twarogiem.



Bardzo smaczne naleśniki z twarożkiem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu wychodzi 11 placków do naleśników o średnicy 26 cm.

Składniki na 11 placków:

biały twaróg 30 dag
cukier waniliowy 16 g
śmietana 3-4 łyżki
jajka kurze 3 szt.
mleko 1,5 szklanki
woda ciepła, przegotowana 1,5 szklanki
olej 3 łyżki
mąka pszenna Typ 550 - 2,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki

Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut do odpoczęcia, i po tym czasie smażymy na posmarowanej olejem, gorącej patelni. Usmażone placki zsuwamy z patelni na talerz z usmażonymi plackami. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę, mieszamy. Na rozłożony placek nakładamy twarożek i zawijamy placek w kopertę. Zawinięte naleśniki podsmażamy na patelni na rumiany kolor z obu stron.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz