czwartek, 12 lipca 2018

Kiszona, młoda kapusta.



Bomba witaminowa latem, czyli kiszona młoda kapusta. Jest szybka w zrobieniu, bardzo zdrowa i smaczna.

Składniki:

kapusta młoda 3 kg
marchew młoda 3 szt.
sól 3 łyżki
kminek 2 łyżeczki

Wykonanie:

Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, dodajemy startą marchew na dużych oczkach, 2 łyżeczki kminku i 3 łyżki soli niejodowanej. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy , przykrywamy i odstawiamy na godzinę żeby kapusta puściła sok. Po godzinie wkładamy kapustę do dużego słoja 5 litrowego lub garnka kamiennego, i bijamy pięściami. Po 2 dniach zacznie się burzliwa fermentacja która będzie trwała 3-4 dni. Podczas fermentacji robimy dziury w kapuście trzonkiem drewnianej łyżki w celu uwolnienia gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Po okresie burzliwej fermentacji kapustę możemy konsumować, używać jej do smacznych surówek, zupy itd... Kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz