Kluski śląskie nadziewane farszem mięsnym, okraszone skwarkami z cebulką.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szklanka
1 żółtko jajka kurzego
szynka gotowana 30 dag
cebula 1 szt
sól do smaku.
pieprz ziołowy do smaku
Okrasa:
boczek świeży
cebula
smalec
sól
pieprz
Wykonanie:
Farsz:
Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.
Kluski:
Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki mielimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w misce, równamy i dzielimy na cztery części. Czwartą część ziemniaków wykładamy na bok a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle, żeby zapełnić miejsce po wyjęciu części ziemniaków. Wszystkie ziemniaki wraz z żółtkiem i mąką wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta formujemy równe kulki, spłaszczamy każdą w dłoni i nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kluski w formie kulek. Uformowane kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z okrasą z boczku i cebuli.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz