piątek, 13 lipca 2018

Ogórki kiszone w słojach.


Ogórki, korniszony kiszone w słojach na zimę.  Po ukiszeniu są twarde,smaczne, idealne do sałatek.

Składniki:

3 kg. ogórków gruntowych (korniszony, małe)
6 łyżek soli himalajskiej
łodygi i baldachy kopru
mała główka czosnku świeżego
kawałek chrzanu
woda 3 litry

Wykonanie:

Do kiszenia użyłam małych ogóreczków, korniszony. Po ukiszeniu są twarde i smaczne. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Ogórki muszą napić się wody. W między czasie parzymy 2 słoje 3 litrowe, wycieramy do suchego. Na dno słoja kładziemy 3 plastry chrzanu, łodygi i baldach kopru oraz połowę pokrojonej, nie obieranej główki czosnku. Układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków kładziemy ponownie koper, czosnek, plastry chrzanu. Układamy drugą warstwę ogórków, także pionowo, jasną końcówką do dołu. Na ułożoną drugą warstwę ogórków kładziemy baldach kopru, zalewamy solanką składającą się z 6 łyżek soli himalajskiej, grubej i 3 litrów wody. Można użyć innej soli o łyżkę mniej. Musimy solankę spróbować. Zakręcamy słoje i wynosimy do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz