piątek, 6 lipca 2018

Rogale z serem i jagodami.



Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem i czarnymi jagodami, posypane czarnuszką.


Składniki:

mąka pszenna Typ-650 70 dag
świeże drożdże 30 g
mleko ciepłe 300 ml
jajka 1 szt.+ 1 żółtko
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 100 ml
czarnuszka do posypania
białko do posmarowania
twaróg 20 dag
czarne jagody
cukier waniliowy

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 10 równych części. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy, a w nie naciętej połowie układamy ser i jagody. Zwijamy placek od strony sera w rulon. Ta robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz