Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna do porannych kanapek.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1,8 kg
100 ml zimnej wody z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami żelatyny
czosnek granulowany 1,5 łyżeczki
pieprz biały 1,5 łyżeczki
peklosól 27 g
9 słoiczków 350 ml
Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy. Wymieszane mięso z peklosolą umieszczamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin żeby się peklowało w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania przepuszczamy mięso przez szarpak, dodajemy wszystkie suche przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Wyrobionym farszem napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki, ja użyłam słoiczków prostych 350 ml. Do każdego słoiczka wlewamy po 2-3 łyżki rozpuszczonej w wodzie żelatyny, tak żeby farsz był zakryty wodą. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz