wtorek, 17 lipca 2018

Szynka z galaretką w słoiczku.



Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna do porannych kanapek.


Surowiec:

szynka wieprzowa 1,8 kg
100 ml zimnej wody z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami żelatyny
czosnek granulowany 1,5 łyżeczki
pieprz biały 1,5 łyżeczki
peklosól 27 g
9 słoiczków 350 ml

Wykonanie:

Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy. Wymieszane mięso z peklosolą umieszczamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin żeby się peklowało w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania przepuszczamy mięso przez szarpak, dodajemy wszystkie suche przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Wyrobionym farszem napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki, ja użyłam słoiczków prostych 350 ml. Do każdego słoiczka wlewamy po 2-3 łyżki rozpuszczonej w wodzie żelatyny, tak żeby farsz był zakryty wodą. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz