środa, 26 września 2018

Fasola w pikantnym sosie paprykowym.



Jest to sycące, pikantne, rozgrzewające danie, podane z chlebem.


Składniki:

fasola jaś 40 dag
wędzony boczek 30 dag
kiełbasa śląska 1 szt.
cebula 4 szt. małe lub 2 duże
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
pomidory krojone 1 puszka
pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka mielona słodka 2 łyżki
papryka mielona ostra cayenne do smaku
chleb

Wykonanie:

Fasolę myjemy i umieszczamy w garnczku w którym będziemy gotować, zalewamy wodą i moczymy około 3 godzin aż spęcznieje. Po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie, nie solimy. Gotujemy około godziny, do miękkości fasoli.U mnie po godzinie gotowania była dobra. Po ugotowaniu studzimy razem z wodą w której się gotowała. W między czasie Kroimy boczek z kiełbasą w kostkę i smażymy na patelni. Kroimy cebulę w pół plastry lub w piórka i gdy boczek będzie rumiany dodajemy posoloną cebulę i smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli. Do oddzielnego garnczka wlewamy 250 ml wody, dodajemy włoszczyznę, usmażone z cebulą skwarki i doprowadzamy do zagotowania się. A na patelni smażymy pokrojone w paski papryki. Po kilkuminutowym smażeniu dodajemy papryki do gotującego się garnka oraz ostudzoną fasolę razem z wodą. Dodajemy również pomidory z puszki i doprawiamy wszystkimi podanymi przyprawami do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowaną fasolę podajemy na gorąco z chlebem.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz