piątek, 7 września 2018

Marynowane ostre papryczki czereśniowe.



Papryczki czereśniowe cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.


Składniki:

ostra papryka czereśniowa cherry 4 kg
czosnek 1 ząbek na słoik
liście laurowe 1-2 szt na słoik
parę ziaren pieprzu na słoik
parę ziaren ziela angielskiego na słoik
gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
koper  1 baldach do słoika
cebula po plastrze do słoika
1 łyżka oleju na 1 słoik

Zalewa:

cukier 3  łyżki
sól 3 łyżki
ocet 10% 3 szklanki (szklanka 250 ml)
woda 15 szklanek (szklanka 250 ml)


Zalewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

Wykonanie:

Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.  Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz