Kapuśniak ugotowany z domowego kiszenia kapusty z żurawiną, na wędzonym boczku i kiełbasie.
Składniki:
kiszona kapusta 70 dag
ziemniaki 3 szt. pokrojone w kostkę
wędzony boczek 30 dag
kiełbasa śląska 2 kiełbaski
pęczak 2 garści (żeby kapuśniak był treściwy)
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
Przyprawy:
majeranek
czerwona słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
ziele angielskie
liść laurowy
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek z kiełbasą, tylko bez tłuszczu, bo na tym tłuszczu podsmażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy, dodajemy pastę rosołową i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży, dodajemy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie (około 60 minut). Gotową zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz