niedziela, 25 listopada 2018

Biała kaszanka na mięsie z kaczek i gęsi oraz ostrym sosem z papryczek habanero.



Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero,  mięsie z kaczek i gęsi. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki:

wywar (rosół) 15 szklanek
kasza jęczmienna pęczak 1,5 szklanki
kasza jęczmienna gruba 3 szklanki
kasza gryczana palona 3 szklanki
mięso z korpusów i skrzydeł z kaczek i gęsi 1 kg
ostry sos z papryczek habanero 200 ml
pasta rosołowa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
papryka słodka mielona 2 łyżki
jelito wieprzowe cienkie 28/30 10 metrów

Wykonanie:

Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania korpusów kaczek i gęsi. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy zmielone przez sitko 12 mm mięso z korpusów ze skórkami, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz