środa, 21 listopada 2018

Jajecznica z kluskami szpecle, boczkiem i pomidorami.



Jajka usmażone na wędzonym boczku z cebulą i pomidorkami oraz kluskami szpecle.


Składniki:

kluski szpecle 10 dag (wcześniej ugotowane)
jajka 2 szt. (u mnie trafiły z 2 żółtkami)
cebula 1 szt.
boczek wędzony 5 plastrów
pomidorki koktajlowe 3-4 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka słodka mielona 2-3 szczypty
olej rzepakowy 3-4 łyżki

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w małe skwarki boczek wędzony, boczek był chudy więc dodałam olej. Jeżeli boczek zrobi się rumiany dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i smażymy pod przykryciem do ładnego jej zeszklenia. Na smażący się boczek z cebulą kładziemy ugotowane wcześniej kluski szpecle i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Wbijamy jajka solimy i smażymy dalej pod przykryciem często zaglądając żeby jajka nie usmażyły się na twardo. Pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na patelni. jeżeli białka zetną się, usmażoną jajecznicę wykładamy na talerz i konsumujemy.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz