Chrupiąca, smaczna sałatka Gyros podana z pasztecikami.
Składniki:
filet z piersi kurczaka 1,2 kg
puszka kukurydzy z papryką
puszka groszku zielonego
1 cebula
1 marchewka (starta na wiórka)
1 kapusta pekińska średnia
6 średnich ogórków konserwowych
0,5 paczki przyprawy Gyros
majonez, ketchup, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet kroimy w drobną kostkę cm/cm, przyprawiamy przyprawą Gyros i smażymy z odrobiną oleju. Po usmażeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę kroimy w drobne wiórka delikatnie przyprawiając solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy startą marchew na wiórka, zielony groszek, kukurydzę drobno pokrojone ogórki konserwowe, cebulę. Smarujemy cienką warstwę z ketchupu i majonezu i na nie układamy smażone kostki z fileta. Powtarzamy kolejność warstw do skończenia składników. Zrobioną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
WARSTWA pierwsza.
WARSTWA druga.
WARSTWA trzecia.
WARSTWA czwarta.
WARSTWA piąta.
Smarujemy ketchupem i majonezem.
WARSTWA szósta.
Powtarzamy warstwy do skończenia składników.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz