środa, 28 listopada 2018

Sałatka warstwowa Gyros.



Chrupiąca, smaczna sałatka Gyros podana z pasztecikami.

Składniki:

filet z piersi kurczaka 1,2 kg
puszka kukurydzy z papryką
puszka groszku zielonego
1 cebula
1 marchewka (starta na wiórka)
1 kapusta pekińska średnia
6 średnich ogórków konserwowych
0,5 paczki przyprawy Gyros
majonez, ketchup, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet kroimy w drobną kostkę cm/cm, przyprawiamy przyprawą Gyros i smażymy z odrobiną oleju. Po usmażeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę kroimy w drobne wiórka delikatnie przyprawiając solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy startą marchew na wiórka, zielony groszek, kukurydzę drobno pokrojone ogórki konserwowe, cebulę. Smarujemy cienką warstwę z ketchupu i majonezu i na nie układamy smażone kostki z fileta. Powtarzamy kolejność warstw do skończenia składników. Zrobioną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.







WARSTWA pierwsza.

WARSTWA druga.

WARSTWA trzecia.

WARSTWA czwarta.

WARSTWA piąta.

Smarujemy ketchupem i majonezem.


WARSTWA szósta.

Powtarzamy warstwy do skończenia składników.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz