poniedziałek, 14 stycznia 2019

Fasolowa po meksykańsku.



Rozgrzewająca zupa fasolowa po meksykańsku ugotowana z fasoli białej i czerwonej, na wędzonym boczku, kiełbasie i konserwie drobiowej.

Składniki:

fasola piękny jaś 50 dag
fasola czerwona 20 dag
boczek wędzony 50 dag
kiełbasa drobiowa 20 dag
konserwa drobiowa 20 dag
koncentrat pomidorowy 200 ml
pasta rosołowa 2 łyżki
sos z ostrych papryczek 100 ml
suszona włoszczyzna 2 łyżki
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6-7 ziaren
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
kumin do smaku
kolendra do smaku
majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Fasole płuczemy w zimnej wodzie, moczymy całą noc (kilka godzin). Fasole zagotowujemy w wodzie w której się moczyły. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie przez godzinę. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę, konserwę, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, ostry sos z papryczek i wszystkie suche przyprawy. Doprawiamy do smaku i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze gotujemy kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy z pieczywem, najlepiej z domowego wypieku.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz