środa, 30 stycznia 2019

Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku.



Nadziewając kiełbasę w jelita zawsze w nadziewarce zostaje trochę farszu, i właśnie tym farszem napełniłam słoiczek 350 ml, za pasteryzowałam i wyszła pyszna konserwa. Z podanego przepisu na farsz do białej kiełbasy drobiowej możemy zrobić idealne konserwy w słoiku.

Składniki:

Mięso z ćwiartek kurczaka 1,8 kg
czosnek 5 g
gorczyca biała 3 g
sól 30 g
wegeta bez konserwantów 5 g
pieprz czarny 3 g
papryka słodka mielona 3 g
majeranek 3 g
sos sojowy 4 łyżki
woda 150 ml
słoiczki proste 350 ml 7 szt.

Wykonanie:

Mięso bez skórek i kości kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Skórki i czosnek mielimy przez sitko 4 mm. Do pokrojonego mięsa w kostkę dodajemy zmielone z czosnkiem skórki, gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę, sos sojowy, wegete i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę jak najzimniejszą i ponownie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości farszu. W między czasie parzymy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy do sucha. Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą. Słoiczki pasteryzujemy 60 minut w 80 stopniach Celsjusza. Ostudzone wstawiamy do lodówki.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz