Smażone kotlety schabowe, panierowane w bułce tartej i jajku, podane z sosem z zielonego groszku i marchwi oraz ziemniakami.
Składniki:
plastry schabu 3 szt.
wegeta do mięsa bez konserwantów
pieprz ziołowy
jajko kurze 2-3 szt.
bułka tarta
ziemniaki 8 szt.
sól
marynowany groszek zielony z marchewką 1 słoik
mąka do zagęszczenia sosu
śmietana do zabielenia
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy wegetą i pieprzem ziołowym. Tak przygotowane plastry schabu zawijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie panierujemy każdy plaster schabu w jajku i bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, oraz do miękkości mięsa. W między czasie przygotowujemy groszek z marchewką w lekkim sosie, oraz gotujemy ziemniaki. Wykładamy do garnczka całą zawartość słoika z groszkiem i marchwią, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sosem z groszku i marchewki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz