niedziela, 20 stycznia 2019

Krokiety z kapustą i prawdziwkami.



Bardzo smaczne krokiety z farszem z kapusty kiszonej, prawdziwków mrożonych i skwarek z boczku.

Składniki na 10 placków:

Ciasto:

jajka kurze 3 szt.
mleko 1,5 szklanki
woda ciepła, przegotowana 1,5 szklanki
olej 3 łyżki
mąka pszenna Typ 550 - 2,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki

Farsz:

kiszona kapusta 80 dag
skwarki z boczku 20 dag
mrożone prawdziwki 10 szt. (małe)
pieprz do smaku
sól do smaku
wegeta bez konserwantów do smaku

Wykonanie farszu:


Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku, wkładamy do garnczka, zalewamy szklanką wody i gotujemy. Podczas gotowania dodajemy odmrożone prawdziwki, przyprawy, skwarki z boczku i gotujemy 1 godzinę, do miękkości kapusty i grzybków. Ugotowaną kapustę z grzybami i skwarkami studzimy i ostudzoną mielimy.

Wykonanie ciasta:


Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut żeby odpoczęło, i po tym czasie smażymy placki.

Wykonanie krokietów:

Na rozłożony placek nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy robiąc krokiety. Zrobione krokiety podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz