wtorek, 12 lutego 2019

Łazanki z mięsem i kapustą.



Polecam, bardzo smaczne łazanki z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami. Do łazanek użyłam domowego kiszenia bardzo smaczną kapustę, ukiszoną wraz z żurawiną, która podkreśla smak kwasu w kapuście dodając troszkę swojej goryczki.


Składniki:

1,5 szklanki oleju
1 kg kiszonej kapusty (domowego kiszenia)
70 dkg. mielonego mięsa wieprzowego
25 dkg łazanek
7 pieczarek
1 cebula
4 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól pieprz ziołowy do smaku
1 łyżka kostki rosołowej domowej roboty
zielona natka pietruszki i kopru
pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

W litrze wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, liści laurowych i ziela angielskiego, gotujemy kapustę kiszoną do miękkości. Kapustę gotujemy dzień wcześniej i pozostawiamy na noc do ostygnięcia. Ostudzoną kapustę lekko odciskamy, kroimy nożem i smażymy wraz z mięsem mielonym, doprawionym pieprzem i solą. W między czasie na patelni smażymy pieczarki z cebulą i gotujemy makaron łazanki. Gdy pieczarki podduszą się z cebulą, dodajemy je do wcześniej podsmażonej kapusty z mielonym mięsem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki jednocześnie podsmażając je na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia jeszcze raz próbujemy smak i w razie potrzeby doprawiamy. Po zakończonym duszeniu, nakładamy na talerze i zajadamy :)




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz