niedziela, 24 lutego 2019

Biała kiełbasa do żurku.



Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona z szynki wieprzowej, boczku i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest idealna do świątecznego żurku. 


Surowiec 1,81 kg:

szynka wieprzowa 62 dag
boczek 41 dag
mięso z golonki 78 dag
jelita wieprzowe 28/30 2 metry
woda 100 ml

Przyprawy:

pieprz czarny 2 g/kg
czosnek 2 g/kg
majeranek 3 g/kg
sól warzona 20 g/kg

Wykonanie:

Mięso z szynki mielimy przez szarpak, boczek mielimy przez sitko 10 mm, mięso z golonki mielimy, połowę przez sitko 10 mm, drugą połowę przez sitko 3 mm. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wymieszane z wodą suche przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu dobrej kleistości mięsa, około 20-25 minut. Farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Po dwóch godzinach napełniamy farszem ścisło jelita. Odkręcamy kiełbaski 12-14 cm długie. Kiełbasę możemy bezpośrednio parzyć lub zamrozić. Parzymy 20 minut w 75 stopniach Celsjusza.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz