Bardzo smaczna galantyna, zrobiona z mięsa kurczaka bez skóry.
Surowiec:
mięso z kurczaka 1,7 kg
przegotowana, zimna woda 200 ml
Przyprawy na 1,7 kg mięsa:
peklosól 30 g
sos sojowy 5 łyżek
pieprz czarny 6 g
czosnek 6 g
żelatyna 5 łyżek
osłonka barierowa (termokurczliwa) fi 73 mm 2x0,5 m
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy skóry i kości. Mięso z fileta kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, pozostałe mięso w 1 centymetrową kostkę. Kawałki mięs wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięs umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu batonów w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz