Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane twarogiem. Gotuje się je tak jak pyzy w osolonej wodzie, podaje się okraszone skwarkami lub cebulką. danie z kuchni podkarpackiej.
Składniki na 9 kacapołów:
ziemniaki 2 kg
twaróg 30 dag
jajko 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
boczek wędzony 10 dag
cebula 1 szt.
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie. Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a drugą połowę trzemy na pulpę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, starte ziemniaki odciskamy przez pieluchę tetrową. Odciśnięty sok odstawiamy na 10-20 minut żeby krochmal się osiadł. Sok powoli wylewamy a krochmal dodajemy do odciśniętej masy ziemniaczanej. Ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę studzimy i ostudzone dodajemy do masy ziemniaczanej surowej. Masę ziemniaczaną dobrze wyrabiamy żeby powstało jednolite ciasto. Twaróg gnieciemy widelcem, dodajemy 2 łyżki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych, jajko, sól i pieprz do smaku. Dobrze mieszamy i ugniatamy z tego ciasto. Z masy ziemniaczanej odmierzamy 9 równych części, tak samo z masy serowej odmierzamy 9 równych części. Z każdej części masy ziemniaczanej formujemy kulę, spłaszczamy ją na placek, kładziemy kulkę z masy serowej i zlepiamy ją w masę ziemniaczaną tworząc owalną kluskę taką jak pyza. Tak zlepiamy kluski ze wszystkich kawałków ciasta i masy serowej. Zagotowujemy 2 litry wody z 1 łyżką soli. Do gotującej się wody wkładamy po 3 kacapoły i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia kacapołów do góry. W między czasie smażymy drobno pokrojony boczek z cebulą. Ugotowane kacapoły podajemy polane okrasą ze skwarek, możemy jeszcze posypać drobno pokrojonym szczypiorem. Kacapoły smaczne są również podsmażane na drugi dzień.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz