sobota, 9 lutego 2019

Mielone z karkówki.



Kotlety mielone, w południowej Małopolsce zwane sznyclami – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszki. (Wikipedia)

Składniki:

karczek wieprzowy 1 kg
cebula mała
czosnek pół główki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
jajka kurze 3 szt.
bułka tarta pół szklanki
majeranek łyżka
wegeta 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę. Czosnek i cebule obieramy i mielimy razem z mięsem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka oraz wszystkie suche przyprawy do smaku. Mięso wraz ze wszystkimi składnikami dobrze wyrabiamy. Ilością przypraw każdy decyduje pod swój smak. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety, spłaszczamy na dłoni, układamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety możemy podać jako dodatek do dania głównego jak i podać z chlebem jako przekąska.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz