Schabowy kotlet podany z zasmażaną białą kapustą i ziemniakami.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
ziemniaki 5 szt.
jajka kurze do panierowania 2 szt.
bułka tarta
sól
kapusta biała zasmażana
Składniki na kapustę zasmażaną:
kapusta biała 60 dag
pieczarki 2 szt.
suszona włoszczyzna 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
liść laurowy 1 szt.
sok z kiszonej kapusty pół szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek do smaku
cukier
pasta rosołowa 1 łyżeczka
Wykonanie kapusty:
Poszatkowaną kapustę z pieczarkami zalewamy niewielką ilością wody (3/4 szklanki), następnie dusimy na małym ogniu. Dodajemy liść laurowy, pastę rosołową, kminek, sól, pieprz do smaku. Dusimy do miękkości, wyjmujemy liść laurowy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, dolewamy 0,5 szklanki wody, w której gotowała się kapusta, mieszamy energicznie rózgą, aby powstała zasmażka o gładkiej konsystencji, przekładamy do kapusty, dokładnie mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty i cukrem.
Wykonanie dania:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym. Doprawione solą i pieprzem plastry schabu smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i podsmażaną kapustą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz