Pasteryzowany boczek wieprzowy, bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Idealny do kanapek. Po prostu, jest pyszny. Polecam.
Składniki na 7 słoiczków 350 ml:
boczek wieprzowy bez skóry i żeber 1,5 kg
czosnek 7 ząbków
liść laurowy 1 szt. na słoiczek
ziele angielskie 4 ziarenka na słoiczek
majeranek do natarcia boczku
sól warzona 30 g do natarcia boczku
pieprz ziołowy do natarcia boczku
Wykonanie:
Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 2 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po dwa kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych. W pierwszym dniu pasteryzujemy 40 minut w 90 stopniach Celsjusza. W drugim dnie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 30 minut. Czas pasteryzacji podaję dla słoiczków o pojemności 350 ml. Studzimy i ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki. Spożywamy po tygodniu, boczek w słoiczku musi dojrzeć w przyprawach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz